2012.10.13. Port Vila-Mele

 2012.11.03. 09:35

Reggeli után összeszedtük magunkat és beindultunk a városba. Feltűnt már, hogy itt rengeteg ugyanolyan mikrobusz mászkál B betűvel kezdődő rendszámmal. Na ők a buszok, ezer van belőlük. Le lehet inteni bárhol és elvisz bárhova. Városon belül 150 fejenként, ha kiviteted magad, akkor növekszik.

PA130146-resized.JPG

Egy darabig sétáltunk, majd gondoltuk, beszállunk egybe, aki épp ránk köszönt kedvesen „Welcome to Vanuatu”. Persze Ők éppen nem voltak szolgálatban, de kedvesen bedobtak minket a centerbe. Na és Ők voltak számunkra a meglepetés a javából. Egy állatorvos és egy közgazdász. A közgazdász az anyósülésen kissé ittasan, de olyan intelligencia hányadossal, hogy csak rebegett a pillám. Például érdeklődött, hogy mikor is függetlenedtünk az Szovjetuniótól…és hasonlók. Hát meglepő volt és pozitív élmény nagyon. Itt iskolázott -(nem csak tanították, tanult is..)- emberek vannak, több nyelvnyi tudással. Néha Európa van lemaradva kicsit.

A centerben nagy nyüzsi, piac. Olyan tipikus helyi.

PA130125-resized.JPG

Bemenetünk érdeklődni a turisztikai irodába, hol vannak olcsó szállások stb. De végül úgy döntöttünk, hogy nem maradunk bent a cityben, túl nyüzsgő és zajos. Leintettünk egy buszt és elvitettünk magunkat Melébe. Ők fejenként 300-ért tették meg. Mele, Port Vila mellett van pár km-re. Itt bekanyarodtunk az első bungalow-val rendelkezőhöz, ahol kapásból a holtszezon miatt kaptunk olcsóért (relatív…) kecót. Állítás alapján 9000 lenne egy éjszaka, nekünk 5000-ért ajánlotta, s mi meg 4000-ért ’vittük el’. Van fürdő, konyha bungalow-n belül. A név: Worawia Resort Mele.

PA130162-resized.JPG

PA130159-resized.JPG

Még hasznos tanács: taxiba ne szálljatok be, ezt a helyiek javasolják. Igazából ugyanazt szolgáltatja, mint ezek a tömérdek számban közlekedő buszok, csak többszörös áron.

A vendéglátó család kedves, gyerekzsivaj az udvaron. A business úgy néz ki nem igazán fut egy ideje, pukkan le a hely. Kár érte, mert szép.

PA130143-resized.JPG

PA130153-resized.JPG

PA130164-resized.JPG

Valamilyen vizes ház a szomszédban

Amíg kitakarították a szobát sétáltunk egyet. Elmentünk a közeli Hideaway Island mellettig, s beültünk a Beach Bar-ba, ahol ingyen internet van egyébként. Ja igen, a reptéren nem volt, csak fizetős. Egy narancslé itt 300.

Visszabattyogtunk a szállásra, s utána beindultunk megint a városba, mert elfelejtettünk pénzt váltani. A legújabb buszos már kevesebbért vitt be, mint az előző hozott ki. Viszont a városban már zárva voltak a váltók, egyetlen nyitva levő a Grand Hotel Casino-ban lévő, 0,88-ért vált. Sokallottuk, ezért kibuszoztunk a reptérre. Na ott meg 0,84, még szörnyűbb… vissza a városba.

A piac sajnos már zárogatott, csak az utója volt a gyümölcsöknek, egyébként a bolti árhoz képest igen olcsón. Bementünk a boltba, vettünk ezt-azt. Itt is van kínai leves 40-ért. Na majd ezek után vissza Melébe, megint olcsóbban, mint előtte. A poén az volt, hogy egy buszozással járó városnézést is kaptunk immáron másodjára több útvonalon is. A város nem hozta meg a kedvem, hogy itt akarjak lakni.  De kaptam egy helyi nemtudommilyen virágot :)

Egy rögtönzött kínai leveses ebéd után elsétáltunk a Beach Bar-ba, ahol azt hittük az itallap alapján, hogy 5 és 6 között happy hour keretében 100 vatu a bor, de igazából csak 100 vatu engedmény volt az eredeti árból, ami 550 körül mozgott. Szóval a tivornya elmaradt, csak 1 pohárka lett belőle nem igazán olcsóért. De volt tengerparton sötét homokban sétálós, nézelődős, fotózós kora este.

PA130136-resized.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://avilagvegen.blog.hu/api/trackback/id/tr194886569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása