2012.03.06. Glenorchy, Paradise

 2012.03.26. 05:16

E szép naposnak ígérkező napon ellátogattunk a Wakatipu-tó É-Ny-ibb végén fekvő Glenorchy városába. Az alapsztori az volt, hogy találtunk egy információs brossúrát Queenstownról, amiben nagyon megtetszett nekünk egy fotó. Kísérteties fák voltak a vízben, szürkésen derengős ködös idő. Vajon hol fotózhatták ezt? (ez nálunk tipikus jelenség) Gondoltuk, hogy a kedves Common Room nevű helyünkön üldögélve megkérdezzük a kedves pincér fiút. A kedves pincér fiú pedig Glenorchyra tippelt a fotón, amellett is a felette lévő Paradise nevű falura.

Ez volt az a bizonyos fotó a brossúrában

P3062890-resized.JPG

 Természetesen a tippje pont elég volt arra, hogy neki is lóduljunk Glenorchynak, hisz nem sok az a kb 40 km. Ahogy közeledtünk, úgy észleltük a háttérben megbújó esős, párás időt és az egyre változó növénytakarót és klímát. Mindenféle trópusi jellegű bokrok, füvek és fák, tovább tűző napsütésben való eső-/páraszitálás kísérte utunkat.  Új élmény volt ez, és furcsa hisz alig haladtunk pár kilométert. Glenorchy egyébként légvonalban kb 30 km-re van Milford Soundtól, tehát szinte már nyugati part és fjordok. 

Nap és eső

P3062840-resized.JPG

Glenorchyban első körben meg sem álltunk, hanem elindultunk fölé, Paradisehoz, illetve a térképen lelt szokásos Gyűrűk Ura forgatási helyszínhez, ami itt jelen esetben egy erdő lesz és az utat onnantól már 4 kerekesnek írja. Egyébként Caradhras, Isengard, Lothlorien és Amon Hen. Paradisehoz nagyjából 20 km volt az út Glenorchyból, majd onnan még további kb 10 km az út vége, ami beleütközik a Dart folyóba. Az út egy része még aszfalt, majd köves, az erdőkben pedig tömörített föld, ami simább volt, mint a beton. A 4 kerekes rész, pedig az volt 4 kerekes, mert több folyón is átkellett hozzá kelni (nem volt híd), de mivel nem volt túlságosan magas a vízállás, így a Toyó vette az akadályokat Viktor lovaggal a hátán.

A lovag és lova

P3060563-resized.JPG

Itt Glenorchy fölött már teljes esőerdő volt, szürkés, esős idővel. No meg rengeteg homoki léggyel. Paradise pár lélekszámos falucska a Gyémánt-tó partján. Olyan helyre-híde-hűde házacska (palotácska) van a partján, hogy az irigylésre méltó. Olyan kis régies, Lassie-t hazavárós típusú, szerintem még fából is volt. Az erdőn való átmenetek olyan igazi Gyűrűk Urásak voltak, mint Az Út a filmben, amire sose lépjenek a hobbitok. Felülről a fák összenőve, esőerdő. Mi kell még? No meg mindenhol moha és páfrány. Az út és sok-sok folyón átkelés végén összességében ’semmi újabb extrát’ nem leltünk. Onnan indult a gyalogút a hegyekbe, és természetesen wc. Sétáltunk pár percet, majd aktív homoki légy támadás után vissza is indultunk. A vissza úton készítettünk pár képet Betsi Toyóról, aki meglovagolta a hullámokat.

Felvettünk a gyalogló srácot is Glenorchy-ig, akiről kiderült, hogy Wanakából jött át a hegyeken keresztül 6 nap alatt, s gleccsereket keresztezték útját. Szegénynek erősen 6 napos szaga is volt, de ez mifelénk elfogadott (bár ilyen szagot még egy TBE-s barlangász barátunk sem eresztett soha :) ). Útközben még készült pár lovacska fotó is.

P3062844-resized.JPG

S Glenorchyba érve egyelőre szomorúan állapítottuk meg, hogy nem leltük meg a vízbe álló fákat…vajon hol lehetnek? Még átsétáltunk a Glenorchy lápvidékén is, hátha ott vannak egyik részen megbújva, de nem.

P3062859-resized.JPG

P3062847-resized.JPG

Még Viktor javasolta, hogy csekkoljuk le a tóparti részt is (Town Ship), hátha. És hát csodák csodájára ott álltak teljes valójukban, csak ránk várva a móló mellett.

P3062870-resized.JPG

P3060576-resized.JPG

Akadt ott még régi bányasín, elhagyatott kocsival és információs házacska is.

P3060601-resized.JPG

P3060615-resized.JPG

Fotó kipipálva, küldetés teljesítve, indulhattunk vissza Queenstownba. Útközben persze még kellett, hogy legyen egy kis vízfelforrás, hogy ne legyen tökéletes a nap :), de igazából már ettől lesz tökéletes így hármunknak.

És egy kis makró

P3062842-resized.JPG

A homoki legyekről (Sandflies)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sandfly

A bejegyzés trackback címe:

https://avilagvegen.blog.hu/api/trackback/id/tr454339582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skeletron 2012.04.04. 15:05:51

Szevasztok!
Jó olvasni rólatok, bár jól titkoltátok ezt a blogot:). Tegnap a klubban rákérdeztem mi van veletek azt így tudtam meg.
Na hajrá és postoljatok!
KGy
süti beállítások módosítása